Naspäť
  • SK Articles
  • 25.9.2024

Projekt ZWIRN 2 získal stavebné povolenie, nových rezidentov by mal privítať v prvej polovici roka 2028

Záverečná etapa komplexu ZWIRN získala právoplatné stavebné povolenie. Projekt prinesie spolu 384 bytov a apartmánov vo ôsmich vchodoch, pričom prvé stavebné práce začnú už v októbri. Pridá sa tak k etapám ZWIRN 1 a ZWIRN 3, ktoré YIT Slovakia buduje v bratislavskom Ružinove od roku 2020.

 
Komplex ZWIRN láka nových majiteľov okrem vynikajúcej lokality v srdci bratislavského downtownu a blízkosti zrekonštruovanej budovy Národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900 aj vysokou kvalitou použitých materiálov. Tú ocenila aj odborná porota v súťaži Stavba roka 2023, ktorá jeho prvej etape udelila cenu za nápaditý architektonický koncept. „Rovnako ako v predošlých etapách projektu, aj v prípade ZWIRN 2 myslíme na nadštandardný komfort rezidentov. Samozrejmosťou sú napríklad exteriérové žalúzie na oknách či stropné chladenie a kúrenie. Ku každému bytu a apartmánu prislúcha balkón alebo terasa a v cene je zahrnutá aj pivničná kobka,“ vysvetľuje Peter Dovala, riaditeľ developerských projektov YIT Slovakia.
 
V záverečnej etape rezidenčného projektu si môžu záujemcovia o nové bývanie aktuálne vyberať zo štyroch z celkových ôsmich vchodov. ZWIRN 2 spolu tvorí 281 bytov a 103 apartmánov, pričom predaj tejto etapy spustil developer na konci februára tohto roka. Svojich majiteľov doposiaľ našlo 108 bytov. S výkopovými a hĺbkovými prácami sa začne v októbri a dokončenie projektu s kolaudáciou je predbežne plánované v prvej polovici roka 2028.

YIT-ZWIRN2-Vnutroblok I_small.jpg
 
Viaceré miesta na trávenie voľného času
 
Priestor na budovanie susedskej komunity vytvorí zelený vnútroblok vybudovaný podľa YIT konceptu dobrého dvora, ktorý podobne ako v prvej etape poskytne bohaté miesto na oddych či trávenie voľného času. V spoločných priestoroch budú mať rezidenti k dispozícii  klubovňu a miesto na uskladnenie a umytie bicyklov v garáži. ZWIRN 2 tiež prinesie do lokality ďalších 26 obchodných prevádzok. V súčasnosti môžu obyvatelia projektu aj rezidenti z okolia navštíviť napríklad obľúbené potraviny, kaviareň, remeselnú pekáreň či bistro. Lokalitu dopĺňajú aj dve umelecké diela Cievka a Last Splash, ktoré vybral developer na základe architektonickej súťaže z minulého roka, nadväzujúc na genius loci lokality bývalej cvernovej továrne.
 
Projekt sa uchádza o udržateľný certifikát BREEAM
 
O kvalite a udržateľnosti etapy ZWIRN 2 svedčí aj skutočnosť, že sa developer už od prvých návrhov projektu uchádza o prestížny certifikát BREEAM. Ten posudzuje prísne kritéria vo vzťahu k ekológii, kvalite, úspore energií či ohľaduplným stavebným praktikám. V prípade ZWIRN 2 sú to najmä opatrenia na úsporu energie v budove, tepelné čerpadlá, zelená strecha podporujúca lokálnu biodiverzitu či systém fotovoltiky. „Certifikát v minulosti získala Národná kultúrna pamiatka Pradiareň 1900 a v prípade úspechu a splnenia kritérií by bol ZWIRN 2 prvým rezidenčným projektom na slovenskom trhu so svetovo uznávanou certifikáciou BREEAM úrovne Excellent,“ uzatvára Peter Dovala.