Naspäť
  • SK Articles
  • 2.7.2024

Projekt ZWIRN 1 získal ocenenie v prestížnej súťaži Stavba roka 2023

Rezidenčný komplex ZWIRN 1 z dielne renomovaného ateliéru Compass získal ocenenie v architektonickej súťaži Stavba roka 2023, ktorú organizuje magazín ASB. Projekt v obľúbenej lokalite nového bratislavského downtownu získal cenu za nápaditý architektonický koncept. Jeho prvá etapa priniesla do lokality viac ako 260 bytových jednotiek a komplex doplnia aj etapy 2 a 3, ktoré sú aktuálne vo výstavbe.

Architektonická súťaž Stavba roka magazínu ASB, ktorá podporuje rozvoj slovenských stavebných diel a kvalitnej výstavby, každoročne oceňuje projekty v desiatich kategóriách. V poslednom, 29. ročníku si prestížnu cenu za nápaditý architektonický koncept odniesol aj rezidenčný projekt ZWIRN 1 z dielne renomovaného ateliéru Compass. Ten sa nachádza v susedstve zrekonštruovanej Národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900 a Dulovho námestia. Prvá etapa komplexu priniesla 267 bytov a apartmánov v piatich vchodoch, pričom prvé nadzemné podlažie dopĺňajú v priamej nadväznosti na pešie trasy aj obchody a služby.

 

Prihlásené projekty hodnotila odborná porota s medzinárodnou účasťou a pri stavbách posudzovala ich architektonické a urbanistické riešenie, použité materiály, ale aj funkčnosť či dopad na životné prostredie. „Pri budovaní komplexu ZWIRN sme siahli po hodnotných riešeniach, ktoré sú navyše ekologické. Použili sme vysoký štandard interiérových a exteriérových materiálov a teší nás, že precíznu prácu ocenila aj medzinárodná porota, čo len potvrdzuje fakt, že ZWIRN vyniká svojou invenčnosťou a kvalitou,“ vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

 

Vonkajšiu fasádu projektu zdobí viac než 770 tisíc ručne robených pálených tehličiek, vďaka čomu patrí projektu ZWIRN 1 aj ďalšie prvenstvo – najväčšej tehlovej fasády v rámci rezidenčných stavieb na Slovensku. S farebnosťou tehly navyše ladia aj všetky ostatné doplnkové konštrukcie vrátane hliníkových okien, RAL nástrekov či exteriérovej omietky. Vstupné priestory pri každom vchode navyše dotvárajú ručne vytvorené keramické mozaiky v tvare písmena vchodu, ktoré sú dielom umelkyne Veroniky Selingerovej. Okolie projektu zas dopĺňa na verejných chodníkoch Bratislavská mestská dlažba.

 

Dôležité prevádzky len na pár krokov

Prvá etapa projektu ZWIRN bola skolaudovaná na konci roka 2023, pričom začiatkom tohto roka sa do komplexu sťahovali prví majitelia bytov. Aktuálne ostali v ZWIRN 1 k dispozícii posledné voľné byty a v súčasnosti sú v predaji aj etapy ZWIRN 2 a 3. Otvorené sú už aj viaceré obchodné prevádzky a služby, ako napríklad zmrzlináreň Dželato či obchod s obuvou bububu.sk. V lete sa k nim pridajú aj potraviny, bistro, kaviareň, salón krásy a mnohé ďalšie, vďaka čomu budú mať rezidenti všetky dôležité prevádzky vzdialené len na pár krokov. Budovanie susedskej komunity aktívne podporuje aj moderný zelený dvor, ktorý zdobia lokálne stromy a viac ako 50 druhov rôznych rastlín. Vnútrobloku nechýbajú oddychové zóny, detské ihrisko či priestor na cvičenie.

 

Stavba sa uchádza aj o ďalšie prestížne ocenenie

Nápaditosť a kvalitu projektu ZWIRN ocenila aj odborná porota súťaže CE ZA AR, ktorá rezidenčný komplex zaradila do výberu najlepších 24 architektonických stavieb Slovenska. Na prestížne ocenenie bolo nominovaných 116 stavieb v šiestich kategóriách: rodinné domy, bytové domy, občianske a priemyselné domy, fenomény architektúry, interiér a exteriér. „Aplikované architektonicko-stavebné riešenia kladú dôraz na striedmosť výrazových prostriedkov, zjednocovanie dizajnových riešení, kvalitu, pravosť a trvácnosť použitých materiálov,“ uviedli porotcovia v súvislosti so zaradením projektu ZWIRN do finálneho výberu CE ZA AR v kategórii bytové domy. Vyhlásenie výsledkov 23. ročníka tejto prestížnej súťaže, ktorú usporadúva Slovenská komora architektov, sa uskutoční na začiatku októbra. Za projekty môže hlasovať aj široká verejnosť, pričom nominant s najvyšším počtom hlasov získa špeciálnu cenu verejnosti.