Naspäť
  • Tipy, triky, návody
  • 12.4.2017
  • 1000 pozretí

Mämmi - Fínsky veľkonočný dezert

Mämmi - Fínsky veľkonočný dezert
Mämmi - Fínsky veľkonočný dezert

Foodman – Fine Food & Fun je talentovaný šéfkuchár, ktorý vám pripraví chutné jedlo doma, ale aj na zážitkových pop-up eventoch. Ovláda kuchyne z každého kúta sveta a nás potešil práve tou fínskou. Naposledy nám ukuchtil dobrotu TIPPALEIPÄ. Tentokrát si zobral do parády tradičný veľkonočný dezert MÄMMI. To, ako si ho môžete pripraviť aj vy doma sa dočítate v tomto recepte.

POTREBUJEME:

  • 1L vody

  • 150g ražnej múky

  • 350g melasy

  • 1ČL soli

  • Kôra z polovice pomaranča

  • 1 struk vanilky

 

POSTUP:

1. Na miernom ohni zohrejeme vodu.

2. Prilejeme melasu, osolíme a metličkou dobre rozmiešame.

3. Akonáhle sa začne z roztoku pariť, za sústavného miešania postupne pridávame ražnú múku.

4. Necháme mierne povariť a popritom pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a vanilku.

5. Po prevarení (približne 4 minúty) zlejeme do maslom potretého pekáča a pečieme približne hodinu a pol na 150°C. Následne necháme stuhnúť v chladničke cez noc.


6. Podávame poliate smotanou na šľahanie a čerstvým ovocím.

Hotovo. Dobrú chuť!

 

Viac fínskych inšpirácií, zaujímavých článkov a praktických DIY návodov nájdete tu.