Naspäť
  • Tipy, triky, návody
  • 22.5.2016
  • 1128 pozretí

Tippaleipä – tradičný májový fínsky dezert

Tippaleipä – tradičný májový fínsky dezert
Tippaleipä – tradičný májový fínsky dezert

Mladý talentovaný šéfkuchár Foodman – Fine Food & Fun nám pripravil kúsok chutného Fínska. Čo ukuchtené TIPPALEIPÄ je a ako si to môžete pripraviť aj vy doma sa dočítate v tomto recepte. 🍴

POTREBUJEME:

  • 2PL Trstinového cukru

  • 1ČL soli

  • 3 vajcia

  • Kôru z 1 citróna

  • 200ml plnotučného mlieka

  • 350g hladkej múky

  • Olej na vyprážanie

  • Práškový cukor na dekoráciu

POSTUP:

1. V hlbšom hrnci rozohrejeme olej – dosť veľa na to aby, doň bolo neskôr možné ponoriť naberačku. Olej rozohrejeme na 190°C.

2. V miske dohladka vymiešame cukor, vajcia, soľ, citrónovú kôru a mlieko.

3. Následne po lyžici postupne pridávame vopred preosiatu múku až kým sa nesformuje celistvé cesto bez hrudiek – môžeme si pomôcť metličkou.

4. Cesto prelejeme do cukrárskeho vrecka. Koniec odstrihneme tak, aby priemer otvoru bol cca 3-5 milimetrov.

5. Za pomoci hlbokej naberačky ktorú ponoríme do oleja dávkujeme cesto. Vďaka naberačke si zachová pekný tvar hniezda.

6. Vyprážame 2-3 minúty dozlatova z oboch strán. Odložíme na papierovú utierku a necháme mierne vychladnúť. Posypeme cukrom a podávame s ovocím, domácim džemom, jogurtom či Nutellou.